Barnmatsrecept

Eftersom jag fått frågor om att lägga ut recept på min barnmat så gör jag en sida åt det så det blir lättare att hålla koll på och lättare att hitta. Recepten är dessutom superenkla och går fort att göra.
Du kan själv välja om du vill mosa eller mixa maten, båda går lika bra, men Stella gillar det lite kladdiga så jag väljer att mixa.


Spaghetti med köttfärssås
I min köttfärssås gör jag precis som det köttfärssåsen jag gör till mig och Dennis, fast utan salt.

Köttfärs
Färska tomater/Krossade tomater
Timjan
Grädde
Risoni/Spaghetti

(mängd väljer du själv, men om du gör köttfärs på ca 300 gram så använd en burk krossade tomater/2-3 hackade tomater, och typ 2 msk grädde, Det spelar egentligen ingen roll hur mycket av ingredienserna du har i)
Gör så här:
Bryn köttfärsen med timjan, häll på krossade tomater och lite vatten, låt koka i ca 5 min (om du använder färska tomater: häll i dessa och vatten och låt koka). Häll sedan på grädden, köttfärssås = klar!
Koka pastan utan Salt, häll av vattnet, mixa ihop med köttfärsen.
Fisk i dill&gräddsås

Torskfilé
Grädde
Dill
Potatis

Gör såhär:
Koka potatis och mosa.
Koka torsken (tinad) i 5-10 min, kolla så att den är genomkokad, häll av vattnet och häll i ca 1 dl grädde, den mosade potatisen och lite dill, mixa, låt koka ihop. Hälll på mer grädde/mjölk tills du tycker att konsistensen är lagom geggig. Smaka och se så att den inte är torr, ha då i mer grädde eller mjölk.
Gammelmormors kycklinggryta
Detta recept är från min mormor, och heter egentligen mormors kycklinggryta men nu är hon ju gammelmormor så då fick receptet byta namn. I orginal receptet ska det finnas bacon, men jag uteslöt de då jag inte vet om det är för salt.

1 kycklingfilé
Purjolök (ca 1 cm av löken), finhackad
2-3 mskCreme Fresh
1½ Grädde/matlagningsgrädde
1½dl ris

Gör så här:
koka riset, gärna lite längre än det du kokar till dig själv. Tärna kycklingen och koka med purjolöken, ta upp och kolla så att den är genomkokt. Häll av vattnet och lägg tillbaka kycklingen och löken i kastrullen. Tillsätt 2-3 msk creme fresh, rör runt tills creme freshen inte längre är fast, tillsätt ris och ca 1½dl grädde, mixa.
Smaka, är det för torrt så ha i mer grädde.
Äppel, Päron & Jordgubbspuré + saft

2 äpplen
2päron
4 Jordgubbar

Gör såhär:
Koka äpplen och päron så de blir mjuka, mixa sedan ihop med jordgubbarna.
Sila, spar saften i en liten flaska (den blir koncentrerad så blanda ut med vatten när barnet ska dricka), och lägg över purén i en burk. 

1 kommentar:

  1. måste prova göra saften & puren, lät smarrigt åt lillan :)

    SvaraRadera